Täsmentääkseni otsikkoa: hyvä valmentaja aiheuttaa pelitason laskun pelaajalle, joka haluaa parantaa omaa tekniikkaa ja/tai taktiikkaa. Sen sijaan valmentaja, jolta halutaan sparrausta kovassa pelitemmossa ja kuka toimii lyöntiseinänä, todennäköisesti nostaa hitaasti mutta varmasti valmennettavan pelitasoa. Myös valmius pelata kovissa peleissä paranee. Tässäkään valmentamisessa tai valmennuksen ottamisessa ei ole mitään pahaa.
Palataksemme otsikon aiheeseen: tekniikan opettaminen on pitkäjänteistä työtä. Ensimmäinen vaihe on saada myytyä ajatus uudesta tekniikasta. Useimmiten se onnistuu perustelemalla pelaajalle, miten hän tulee uudesta päivitetystä tekniikasta hyötymään. Tekniikan muuttaminen lähtee usein yksinkertaisesta neuvosta tai vinkistä. Käytetään tässä esimerkkipelaaja X:ää, jonka kämmenperuslyöntiä harjoittelimme. X:n haaste kämmenlyönnissä pallottelun perusteella oli suuri määrä epäpuhtaita ja hallitsemattomia osumia. Hänen parin vuoden padelhistoriansa takia hän jollain ihmeen kaupalla sai niitä kenttään yllättävän hyvin, mutta tulimme molemmat siihen tulokseen että lyönti voisi olla paljon hallitumpi. Siinä oli vain yksi vaihde.
Ensimmäinen vaihe kohti kämmenen harjoittelua oli yksinkertainen neuvo “kun lyöt, pidä ranne jämäkkänä” ja aloin paukuttaa palloja kopasta kämmenpuolelle.. Olin siis tullut siihen tulokseen, että huonot osumat johtuivat holtittomasti liikkuvasta ranteesta. Mihin tämä neuvo johti? Ei mihinkään. Kysyin “onko ranne jämäkämpi osumassa?” vastaus oli tietysti “On.”. Yleensä pelaajat eivät näe eivätkä tunne omia virheitään tai lyöntitapoja, ellei heitä opeta tuntemaan niitä.
Seuraavaksi tietysti sanoin, että valitettavasti ranne heiluu samalla tavalla. Sanoin, että yritä vielä kovemmin ja oikein liioittele ranteen paikallaan pysymistä. Tuli hyviä lyöntejä, aivan huikeita jopa muutama….. mutta ranne heilui edelleen, joten HYVÄ! -huudot eivät raikuneet lasikopissa, vaan jatkoimme tutkimusmatkaa.
Tajusin, että ongelma löytyy taakseviennistä. Kun ranne on jo taakseviennin aikana ylirento, se on lähes väkisin osuman aikana sitä myös. Nytkö ongelma ratkesi? “Yritä pitää ranne jo taakseviennin aikana jämäkkänä. Vie maila taakse kärki edellä”. Muutama lyönti… TÄSMÄLLEEN saman näköisiä kuin aikaisemmat.
Kun tunnista on mennyt 20 minuuttia yhden yksinkertaisen asian harjoitteluun, voisi kuvitella että on aika sanoa hyvähyvä, menee jotenkin sinnepäin ja vaihtaa aikaa, mutta totesin pelaajalle “Nyt tässä on sellainen tilanne, että on mun vastuulla että opit tekemään tän kuten meillä on tavoitteena (huom! pelaaja edelleen halusi sinnikkäästi harjoitella kämmentä), joten keksitään kyllä keino.
Sivuhuomiona sanoisin myös, että usein sinnikkyys loppuu siihen, kun puhuminen ei tehoa. Joko pelaajan tai valmentajan.
Minun oli pakko kehittää tapa, millä ranne pysyisi väkisin hallinnassa. Siispä kehitettiin harjoitus: pelaaja X:n piti lyödä kämmenlyöntiä kahdella kädellä. Voila! Ensimmäisen kerran koko tunnin aikana kämmenlyönti lähti niin, että ranne ei heilu. Heitin toisen pallon, kolmannen ja kaksikymmentä lisää. Ranne pysyi jokaisessa lyönnissä hallinnassa. Tästä innostuneena lähdimme jatkokehittelemään treeniä: kaksi lyöntiä kahdella kädellä, yksi yhdellä ja X yrittää saada saman hallinnan tunteen kuin kahdellakin. Onnistui. Kaksi lyöntiä kahdella kädellä, kaksi yhdellä kädellä…. Ei onnistunut. Palasimme 2-1-2-1 rytmiin.
Näitä jumpattuamme ja hiljalleen yhden käden lyöntien määrää lisättyämme pääsimmä vihdoin tilanteeseen, jossa X pystyi lyömään 10 kämmenlyöntiä peräkkäin ilman että ranne heilui yhtään.
Aikaa oli mennyt vain 45 minuuttia… pelkän kämmenlyönnin parissa.
Usein kun tekniikkaa oikeasti KEHITETÄÄN, on tilanne, että se ei aukea ensimmäisellä yrityksellä. Se, että tekniikan opetteleminen vaatii kärsivällisyyttä on (kai) selvää. Se, että sen opettaminenkin vaatii sitä, kaipaa joskus muistuttelua.
No, treenit loppuivat ja X:llä oli käsitys siitä, miten lähtisi lyömään kämmentä seuraavissa peleissä. Parin päivän päästä kyselin kuulumisia, että miten pelit olivat menneet ja vastaus oli, että pelitaso ja varsinkin kämmenlyönti oli aivan kauheaa. Vastaukseni hänelle oli, että ei haittaa. Saa syyttää minua vielä seuraavan kuukauden tai pari. Tekniikan opettelemisessa on se ongelma, että pelaaja yrittää taistella omia totuttuja liikeratoja vastaan ja ylikeskittyy niiden muuttamiseen. Se aiheuttaa vanhan ja uuden sekoittumista, huonoja osumia, huonoja MUITAKIN lyöntejä kuin se harjoiteltava lyönti, koska keskittyminen on niin suuresti vain yhdessä tietyssä asiassa. Ja se on ok.
En ole törmännyt 12 -vuotisen valmentajan urallani montaakaan kertaa tapaukseen, jolloin aito tekniikan MUUTOS olisi suoraan aiheuttanut pelitason nousun pelitilanteessa. Kehittymistä voisi rinnastaa salimaailmasta tuttuun käsitteeseen superkompensaatio.
Vihreä nuoli yläviistoon tarkoittaa optimaalista tapaa kehittyä. Tehdään harjoite, joka pudottaa suorituskykyä jonkin verran. Kun antaa aikaa (palautua), suorituskyky lähtee nousemaan ja nousee optimaalisessa tilanteessa yli aiemman maksimitason. Tämän jälkeen tehdään taas uusi harjoite ja annetaan ajan kulua, ja taso nousee taas. Jotta tähän superkompensaation esittämään kaavaan päästään, täytyy olla
sinnikäs
hyväksyä hetkellinen pelitason lasku
ottaa tarpeeksi vähän kehityskohteita
Punainen kuvaaja esittää hienosti sitä, mitä tapahtuu jos kehityskohteita tai teknisiä juttuja on liikaa. Missään vaiheessa pelitaso ei pääse nousemaan toivotulle tasolle, ja se voi junnata paikoillaan tai pahimmassa tapauksessa peli sekoaa enemmän ja enemmän… ja pian koko peli on hukassa.
Olen sanonut monelle valmennettavalleni, että pelitason laskusta saa sitten syyttää minua… seuraavan kuukauden tai pari. Monella uusi lyöntitapa on lähtenyt aukeamaan nopeammin, joillain on mennyt juurikin se 1-2kk. Se, mikä on ollut yhteistä näissä treenaajissa, on se että LOPULTA sinnikäs tekniikkaan keskittyminen ja harjoitteleminen on palkittu ja he ovat päässeet nauttimaan uudesta tehokkaammasta lyönnistä.
Summa summarum.. Hyvä valmentaja aiheuttaa aika-ajoin pelitason romahduksen, koska on todennäköistä että ilman romahdusta ei myöskään pysty nousta uudelle tasolle. Muistakaa kuitenkin, että nyt tarkoitetaan nimenomaan tekniikan (ja ehkä myös taktiikan) aitoa kehittämistä eikä ainoastaan toistojen kautta tulevaa tasalaatuisuutta.