Moni uusi padelharrastaja päätyy pelaamaan tutun porukan kanssa aloittaessaan lajin. Yleensä porukka aloittaa harrastuksen suurinpiirtein samaan aikaan ja he ovat saman tasoisia.. tai ainakin ennen pitkään ihmiset ajautuvat oman tasoisiin peliporukoihin. Kehitystä tulee tasaisesti ja uudet tavat viimeistellä pisteitä alkavat löytämään muotoaan. Sitä myötä kun pisteiden tekeminen kehittyy, kehittyy myös puolustaminen.
Tämän jatkuessa kuukausia säännöllisesti, alkaa muodostua mielikuva laadukkaasta ja tehokkaasta pelaamisesta ja suorituksia heijastetaan kokemuksiin aikaisemmista pelikerroista. Mielikuvasta voi tulla jopa varsin vahva olettamus padelpelaamisen standardiksi.
Kehittyminen ja uudet onnistumiset ruokkivat kehittymisen janoa ja mahdollisesti jossain vaiheessa koetaan, että edessä kohoava seinä on liian korkea itse kiivettäväksi ja siihen pyydetään apua kokeneemmilta pelaajilta tai valmentajilta.
Ensimmäisen valmennustunnin alkaessa kaksi usein kovin erilaista padelmaailmaa kohtaavat ja koittavat kommunikoida keskenään: äärimmäisessä tapauksessa aloittelijan ja kansallisen huipun maailmat. Valmentajan tehtävä on analysoida alkuvaiheessa pelaajan vahvuudet ja heikkoudet. Hän luo vahvan mielikuvan siitä, mitkä kehityskohteet ovat olennaisia yleisen pelitason kasvamiselle – mistä tulee nopeasti konkreettista apua? Pelaajan tehtävä tässä vaiheessa on pyrkiä irtautumaan vanhoista olettamuksista ja välillä se voi tuntua jopa turhauttavalta.
“Miksi näin ei ole viisasta lyödä? Voitan tällä aina pisteen..”
Näitä kysymyksiä kuulee usein.. ja olen itsekin niitä kysynyt espanjalaisilta guruilta. Yleensä perustelu on se, että tämän hetken tasolle tietyt valinnat riittävät, mutta jos haluaa pärjätä kovemmissa peleissä, on toimittava taas korkeammilla standardeilla.
“This might work in Finland but.....” -Daniel Dios
Toki muutokselle on oltava aina perustelut. Valmentaja on kuin kauppias: hän myy ajatusta erilaisesta tekniikasta, jolla pyritään saavuttamaan jotain pelillistä hyötyä. Myyjän on onnistuttava vakuuttamaan asiakas muutoksen hyödyllisyydestä. Loppujen lopuksi hinta muutokselle on kuitenkin viikkojen, ehkä jopa kuukausien tuskailu totuttujen liikeratojen muuttumisesta, ennen kuin uusi tekniikka alkaa asettua aloilleen.
Jos valmentaja ei pysty perustelemaan myymäänsä tuotetta, älä osta.
Jos kuitenkin ostat ajatuksen ja haluat saada valmennuksen hinnalle vastinetta, vaali hyväksymääsi tekniikkamuutosta. Keskity siihen jokaisella toistolla. Jos teet näin, et tarvitse jokaiseen bandejaan valmentajan valvovaa silmää. Jos olet oppinut ymmärtämään eron onnistuneen ja epäonnistuneen suorituksen välillä ja pystyt korjaamaan asian seuraavalla toistolla, voit tehdä paljon myös omatoimisesti.
Pelaajana:
Muista vaatia. On vaikea motivoitua kunnolla jos ei täysin ymmärrä muutoksen syytä.
Ota vastuu oppimisesta. Valmentaja ei voi muuta kuin ohjata oikeaan suuntaan. Määränpään saavuttaminen on itsestä kiinni.
Terveisin,
Ville